Cradle to cradle is populair

Interieur 6

Heb jij weleens gehoord van cradle to cradle? Indien je veel bezig bent met onderwerpen als duurzaamheid en het klimaat vast wel. Zo niet, dan leggen we het je vandaag uit! Cradle to cradle is in feite een nieuwe kijk op het designen en produceren van duurzame spullen. Cradle to cradle producten zijn in feite producten die na hun levensloop altijd kunnen worden verwerkt in andere bruikbare producten of materialen. Het is dan ook anders dan recyclen. Bij recyclen worden producten na hun levensloop namelijk in een nieuw en ander product verwerkt. Cradle to cradle is inmiddels ontzettend populair! Je ziet het terug in het kantoor ontwerp tot aan schoonmaakmiddelen en technologische producten.

Voordelen van cradle to cradle

Je weet nu dat cradle to cradle erg lijkt om recyclen. Cradle to cradle is dan ook een ontzettend duurzame en klimaatneutrale methode om producten te ontwerpen en te produceren. Maar wat zijn nu de exacte voordelen van het cradle to cradle concept? Ten eerste, gaan grondstoffen niet verloren. Zo blijkt dat sommige cradle to cradle producten tot wel 51% minder water verbruiken en tot wel 48% minder energie. Het concept heeft dus een groot positief op de mens en de planeet. Daarnaast wordt ook het productieproces een stuk duurzamer. Door meer met duurzame energie te werken bespaard het bedrijf vele kosten.

Het gemeentekantoor van Venlo

Een van de meest indrukwekkende voorbeelden van cradle to cradle in het moderne straatbeeld is misschien wel het gemeentekantoor van Venlo. De Noord-Limburgse stad heeft haar kantoor ontwerp geheel ontworpen volgens het cradle to cradle principe (C2C). Aan de buitenkant van het kantoor is dan ook naast beton ontzettend veel groen verwerkt. Bijna het hele gebouw is bekleed met vegetatie. Hierdoor wordt zelfs de buitenlucht van Venlo verbeterd. Daarnaast wekt het kantoor middels het cradle to cradle principe haar eigen energie op. Dit doet het onder andere via zonnepanelen, zonneboilers en een koud-warmte opslag. Het is dan ook niet gek dat het ontwerp van het gemeentekantoor een van de belangrijkste internationale architect prijzen won.