Het bloeien van bomen

bomen-bezorgen

Zodra het lente wordt begint de natuur weer opnieuw op te leven. Dieren krijgen baby’s, gras wordt groener en ook bloemen komen weer op vanuit de grond. Kenmerkend voor deze tijd is natuurlijk ook het opbloeien van de bomen. Vaak krijgen ze weer bloemen of komen de blaadjes weer terug. De bloeiperiode van bomen is niet per definitie de beste tijd van elke boom. De Walnootboom bloeit bijvoorbeeld in het voorjaar, hij krijgt dan bloemen aan de uiteinde van zijn takken, maar de echte oogst komt pas later. Rond september wordt de walnootboom pas geoogst. Het is dus maar de vraag wat je de echte bloeiperiode van deze boom moet noemen.

Bomen met bloemen

Bomen met bloemen zijn voornamelijk bomen waar bloesem aan groeit. Andere bomen kunnen wat minder opvallende bloemen heb. Dit is bijvoorbeeld de Amberboom. Deze boom heeft geelkleurige groepen bloemen. Geen bloesem, maar zeker een mooi gezicht. De bloei van deze bloemen is meestal van april tot mei. Dit zijn de maanden waarin bomen met bloemen eraan meestal bloeien. Er zou wel een uitzondering kunnen zijn als de zon al vroeg begint te schijnen en de temperatuur snel oploopt. Het zachte voorjaar weer begint dan al vroeger. Dan zou de bloei van bloesem al in maart te zien kunnen zijn.

Voedselbomen

Zoals al eerder vermeld is, betekent de bloeiperiode niet voor elke boom ook automatisch de beste periode. Voor voedselbomen komt de beste periodes meestal pas als het voedsel geoogst kan worden en niet als er bloemen aan beginnen te groeien. Zo worden de meeste notenbomen geoogst rond het begin van september. Ook bij fruitbomen kan het fruit meestal eind augustus of begin september geplukt worden, terwijl de bloesem van bijvoorbeeld een appelboom er meestal in het voorjaar aan zit. Wanneer het dus de beste bloeiperiode van een boom is, ligt heel erg aan wat voor boom het is en welke bloei er wordt bedoeld.