Het gebruik van bamboe

Bamboe is een grassoort met een holle binnenkant. Het gras is afkomstig uit Zuidoost-Azië en is razend populair in voornamelijk de Westerse wereld. Bamboe groeit enorm snel en op vele oppervlaktes, waardoor het vaak duurzaam is om te kappen en opnieuw te planten. De grassoort groeit razendsnel, waardoor het enorm populair is binnen de duurzame wereld. Zo worden er zelfs bamboe dekbedden gemaakt om de klimaatverandering tegen te gaan.

Wat maak allemaal van bamboe?

Bamboe wordt voornamelijk gebruikt voor kleding, interieur en plaatmateriaal. Het maken van kleding van bamboe is echter niet milieuvriendelijk, doordat er van het gras eerst viscose moet worden gemaakt, omdat de vezels te kort zijn. Hier komen heel veel chemicaliën aan te pas, waardoor het eindproduct milieuvriendelijk is, maar het proces niet. Zo is een bamboe dekbed.  Bij interieur worden de bamboestokken verwerkt tot eindproducten: zo worden de houten buisjes tot stoelen verwerkt en is het zelfs mogelijk om een smoothie uit een bamboe rietje te drinken. Het verwerken van het grassoort tot deze eindproducten is wél een stuk duurzamer.

Waarvoor wordt bamboe nog meer gebruikt?

Naast dat bamboe wordt gebruikt om bijvoorbeeld bamboe dekbedden van te maken, is het onder andere ook voedsel voor de reuzenpanda’s. De beren eten alleen bamboe, waardoor er miljoenen kilo’s per jaar naar dierentuinen worden gebracht en bij reservaten gehele bamboebossen zitten. Verder wordt bamboe ook vaak in huis of in de tuin geplant. Bamboe groeit soms tientallen centimeters per jaar, waardoor de plant snel afgekapt of verpot moet worden. De plant kan soms wat ongewenst zijn, omdat alle wortels moeten worden verwijderd als bamboe weer uit de grond moet worden gehaald.