Hoe voorkom ik gezondheidsproblemen door stoken?

Heb je thuis een houtkachel? Dan maak je hier ongetwijfeld regelmatig gebruik van. Waarschijnlijk stook je de kachel met name in de herfst en winter goed op. Hierdoor wordt het vaak een stuk warmer dan wanneer je de centrale verwarming gebruikt. Een houtkachel lijkt dus ideaal. Zo’n kachel brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee. Je kunt zelf bijvoorbeeld diverse gezondheidsklachten krijgen, bijvoorbeeld door het inademen van de rook. Hier zit je niet op te wachten. Daarom vertellen wij je hier hoe je gezondheidsproblemen voorkomt door stoken.

Zorg voor een goede rookafvoer

Bij de verbranding van hout in een kachel komt rook vrij. Deze rook moet op een goede manier afgevoerd worden. Dit gebeurt normaal gesproken via een schoorsteen. De rook komt zo in de lucht terecht, waardoor je er zelf geen last van hebt. Het is echter wel belangrijk om te zorgen voor een schoon rookkanaal. Er kan zich namelijk rommel op gaan hopen in de schoorsteen. En de rook kan een stuk minder goed afgevoerd worden wanneer jouw schoorsteen verstopt zit. Laat daarom jaarlijks jouw schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger. Zo weet je zeker dat je geen gezondheidsklachten krijgt door de rook.

Stook niet op windstille dagen

Veel mensen met een kachel weten niet dat het niet verstandig is om te stoken op windstille dagen. Op dit soort dagen is er namelijk niet of nauwelijks trek. De rook wordt zodoende niet afgevoerd. Daarom zoekt de rook een andere uitweg. De kans is groot dat de rook vervolgens via de kachel in jouw woning terechtkomt. Het inademen van deze rook kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid, zeker wanneer er sprake is van koolmonoxide. Om dit te voorkomen, raden wij je aan om de kachel op winstille dagen uit te laten. Dit geldt overigens ook voor dagen met mist.

Tip: Wilt u weten of u veilig stookt? Neem dan contact op met een schoorsteenveger uit Gent.