Hoe zorg je voor goedkope verlichting in huis?

goedkope led strips

Met de oplopende kosten van elektrische energie is het zinvol om te zoeken naar manieren om het verbruik daarvan te verlagen. Je kunt overwegen om zonnepanelen te laten installeren. Dat is echter een forse investering. We zullen ons in dit artikel echter concentreren op simpele maatregelen om minder geld uit te geven aan verlichting in huis. We kunnen daarbij onderscheid maken tussen gewoontes en technische oplossingen

Gewoontes

Zoals het ook voor de verwarming geldt, kan er bij verlichting worden bespaard door de aanpassing van gewoontes. Is het echt nodig dat een bepaalde lamp blijft branden? Eventueel kunnen we technische oplossingen gebruiken om te voorkomen dat verlichting onnodig aan blijft.

goedkope led strips

Technische oplossingen

Technische oplossingen om het stroomverbruik door verlichting te verminderen, zijn onder meer:

 • dimmers
  Als je ergens soms veel licht nodig hebt, maar op andere moment minder, dan is het te overwegen om een dimmer te plaatsen. Zeker met ledlampen kan dan veel energie worden bespaard. Op het gebruik van ledlampen komen we later terug.
 • bewegingsdetectoren
  Je kunt schakelaars met een bewegingsdetector gebruiken. Behalve dat de verlichting niet brandt als er zich niemand in de buurt is, schakelt zo’n schakelaar bijvoorbeeld de verlichting van een ruimte aan als iemand binnentreedt. Dat laatste is prettig als je je handen niet vrij hebt.
 • tijdschakelaar
  Met een tijdschakelaar bedoelen we hier een schakelaar, die volgend op aanschakeling na een zekere tijd de verlichting uitschakelt.
 • slimme lampen
  Wat slimme lampen toevoegen aan het voorgaande, is dat ze op spraak kunnen reageren. Dan wordt het nog gemakkelijker om verlichting aan en uit te schakelen.

Ledverlichting

Ledlampen verbruiken in vergelijking met andere typen verlichting veel minder elektrische stroom. Tegenwoordig kun je vrijwel alle gloei- en halogeenlampen en tl-buizen een-op-een vervangen door een ledlamp. Behalve die vervanging zijn er ook ledlampen die tamelijk uniek zijn. Met name praten we dan over goedkope led strips. Zoals alle ledlampen zijn die heel zuinig, maar ze zijn ook heel breed inzetbaar. Goedkope led strips zijn namelijk op lengte te knippen.