Natuurlijke middelen voor honden

Een hond kan niet vertellen hoe hij zich voelt. Wanneer gedrag of een bepaalde reactie anders is dan normaal, geeft dat informatie over de gemoedstoestand van de hond. Reageert hij opeens angstig in bepaalde situatie, of juist agressief? Of is hij lusteloos? Dan is de kans groot dat daar een bepaald gevoel of een emotie onder ligt.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat geldt zowel voor mensen als voor dieren. Goed eten, voldoende bewegen en geen stress.

Gezond eetgedrag

De gezondheid van de hond is afhankelijk van wat hij krijgt aangeboden. Tegenwoordig zijn er veel soorten hondenvoer op de markt, maar niet alles is van even hoge kwaliteit. Voeding waarin weinig goede voedingsstoffen zitten geeft klachten, zoals een doffe vacht, droge huid, jeuk, winderigheid, futloosheid, onaangename lijfgeur, diarree, braken en gedragsproblemen.

Stap je over op een rijkere voeding, dan geeft dat meestal na enkele weken positieve resultaten. Het beste voedsel is dat van hoogwaardige vleesproducten, geen voedsel op basis van soja, wat moeilijk te verteren is. Droge voeding bevat meer geconcentreerde eiwitten en houdt het gebit schoon en gezond.

Een gezonde hondensnack

Dagelijks twee harde hondenkoekjes houden de tanden en het tandvlees van de hond schoon. Door het ruwe oppervlak blijven tanden scherp en wordt er plak afgeschraapt. Net als dat wij onze tanden dagelijks moeten poetsen.

Wil je toch iets lekkers geven: maak dan zelf knoflook koekjes. Veel honden houden vaak van de smaak van knoflook en deze koekjes zijn een voedzame lekkernij. Wist je dat knoflook gezond is, ook voor de hond? Knoflook is zeer sterk antiseptisch (in Rusland wordt knoflook niet voor niets een natuurlijk antibiotica genoemd).

De emoties van de hond

Maar de innerlijke hond dan? Die gezonde geest in dat gezonde lichaam? Honden hebben, net als mensen, emoties. En die emoties kunnen ook de hond dwarszitten.

Er zijn verschillende natuurlijke therapievormen voor honden, die daarin kunnen ondersteunen. Natuurlijke benaderingen, die dus niet belastend of gevaarlijk zijn voor de hond. Denk aan homeopathie of aromatherapie. Wij willen je in het vervolg bekend maken met Bach bloesem voor honden. Dat js een natuurlijke benadering, die zich richt op emoties en gevoelens.

Bach bloesems tegen stress voor honden

Het voordeel van Bach bloesemremedies is dat je ze heel goed kunt combineren met allerlei andere (natuurlijke) middelen. Maar vooral dat je een mix op maat kunt maken die passend is bij het totaalbeeld van jouw hond.

Dat totaal beeldbestaat uit de symptomen die je waarneemt in het gedrag én het karakter. Een mix op maat, is een flesje van 20 ml, waaraan twee van elk van de uitgezochte Bach bloesems aan toegevoegd is.

Ideaal voor honden met stress, is bijvoorbeeld de Bach rescue remedie. Dat is een vaste samenstelling van Bachbloesems, die ondersteuning biedt in tijden van stress.