Zo creëer je een winterse sfeer in jouw keuken

Dat de dagen steeds korter worden en de nachten langer, heb je vast allang gemerkt. Ook nu de temperatuur steeds meer zakt en de dikke jas, handschoenen en muts uit de kast worden gehaald is het meer dan duidelijk: de winter gaat weer beginnen! En omdat de keuken natuurlijk de centrale ontmoetingsplek is tijdens de koude winterdagen, is het belangrijk dat deze sfeervol wordt ingericht en aangekleed. In dit artikel lees je alles over hoe je jouw keuken in de wintersfeer krijgt. 

Een houtfornuis 

Als je echt een blikvanger in de keuken wilt plaatsen, is een houtfornuis kopen de perfecte keuze. Je kunt koken op echt vuur en dat geeft natuurlijk meteen een warm en sfeervol gevoel. Je kunt daarnaast ook nog eens besparen op gas en elektriciteitskosten. Een houtfornuis wordt namelijk met hout gestookt en wordt met alleen een rookkanaal geïnstalleerd. Wil jij liever geen gebruik maken van het kookgedeelte van het fornuis? Dan kun je ook enkel gebruik maken van de houtkachel. Met een houtfornuis kun je in ieder geval vele kanten op! 

De juiste verlichting 

Rond de koude, donkere winterdagen is de juiste verlichting belangrijker dan ooit. Niet alleen voor goed zicht, maar ook zeker voor de sfeer. Met een paar kleine aanpassingen kun je de keuken al een gezellige wintersfeer geven. Kies bijvoorbeeld voor warmer geel of oranje licht in plaats van een felle witte kleur, want dat voelt een stuk minder kil aan. Het is ook leuk om de keukentafel of het kookeiland met verschillende soorten kaarsen te decoreren. Kaarsen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, geuren en kleuren, dus je kunt ze helemaal naar persoonlijke voorkeur samenstellen. 

De tuin naar binnen

Een tuin vol verse sneeuw ziet er bijna sprookjesachtig uit, maar niet alle planten worden er blij van. In de winter heb je bijvoorbeeld minder aan je groentetuin. Haal daarom de lekkerste kruiden of mooiste bloemen gewoon naar binnen en zet ze in de keuken. Veel kruiden kunnen prima binnen groeien, zolang ze maar voldoende daglicht zien. Zet ze daarom bijvoorbeeld in je vensterbank. Daarnaast kun je ze gelijk gebruiken in lekkere gerechten zonder eerst naar buiten te hoeven door de kou, win-win! 

‘O dennenboom’

We zeggen niet dat je meteen een complete kerstboom in de keuken hoeft te zetten, maar een paar decoraties in kerstsfeer geven net een beetje die extra sfeer. Je kunt bijvoorbeeld dennentakken in een vaas doen in plaats van kleurrijke bloemen, een paar rode accessoires erbij en het geeft de keuken gelijk een kerstsfeer. Er bestaan ook leuke kransen van dennentakken, wat leuk is voor op tafel of voor het keukenraam. Daarnaast zijn kerstbomen ook verkrijgbaar in kleinere soorten. Dit staat heel gezellig in de keuken en je kunt de boom versieren met een kort lichtsnoer, kleine kerstballen of nep sneeuw. De opties zijn eindeloos!